Du er her: Forsiden > Højhuse i Herning?
       

Del 1 - Højhuse i Herning?

Der har i den seneste tid været en del debat om dette emne, og flere af politikerne både i og udenfor byrådet, har efterlyst en såkaldt højhus plan. Baggrunden for dette er at der på det seneste har været stor interesse for at bygge højere i midtbyen, bl.a. med konkrete forsalg ved DGI Byen, ved Dalgaspassagen, og senest en plan om et højere byggeri på Silkeborgvej. Hvad skal sådan en højhus plan så gøre godt for? Jo, den skal selvfølgelig fastlægge hvor i Herning det kunne være muligt at bygge i højden, men også hvor det absolut ikke er hensigtsmæssigt.
Billedmanipulation - Højhuse på slagterigrunden
Den kommende DGI By. Illustration: Kobra Arkitekter A/S
Jeg kan kun hilse en sådan plan velkommen, da jeg tror vi vil se flere forslag til højhusbyggerier i fremtiden. Flere kritikere har på borgermøder og i læserbreve ment at vi i Herning burde "holde os ved jorden", og at hvis man endelig ville have højhuse burde de bygges langt væk fra midtbyen. Det er også flere gange blevet udlagt som om den holdning har bred opbakning i byen befolkning. Dette tvivler jeg nu stærk på, eftersom der ved flere lejligheder har vist sig en interesse for højhuse i Herning. Bl.a. ved to forskellige afstemninger, den ene på Herning Folkeblads hjemmeside for et års tid siden, hvor ca. 62% mente at højhuset ved DGI byen godt måtte være 20 etager, den anden ved det store borgermøde i kongrescentret i januar 2007, hvor også ca. 62% mente at der godt måtte bygges "mindst 10 højhuse i høj arkitektonisk kvalitet i eller tæt på Herning bymidte?".
Holdningen om at eventuelle højhuse kun burde opføres langt væk fra midtbyen, virker efter min mening ikke særlig gennemtænkt. For det første har byrådet jo besluttet af der skal ske en fortætning af midtbyen, og for det andet har vi jo set utallige uheldige eksemplarer på forfejlede højhus eksperimenter i forstæder, med de mange højhusbyggerier i 1950-70erne. Jeg tror for øvrigt at mange af disse mindre heldige byggerier fra efterkrigstiden, oftest ikke særlig kønne beton klodser, er grunden til at mange mennesker i dag mildest talt ikke er glade for højhuse. Det virker for mig helt oplagt at jo tættere man er på midtbyen, jo højere en bebyggelse er der.
Billedmanipulation - Højhuse ved eksportstaldeneDel 2 - Hvor i Herning kunne man så bygge højhuse?

Der er flere steder i og omkring midtbyen, hvor man efter min mening godt kunne bygge i højden. Udover de allerede nævnte forslag ved DGI byen og ved Dalgaspassagen, som jeg finder ganske fornuftige, er især 3 oplagte områder. De ligger alle ud mod Dronningens Boulevard, og ved mindst to af dem kunne der sagtens bygges mere end et højhus. Det vil efter min mening være klart bedre at begrænse højhusene til få områder, hvor der kan bygges flere, end at sprede enkeltstående ud over hele byen.

Det første af områderne er helt i den østlige ende af Dronningens Boulevard, hvor de gamle eksportstalde ligger. Den tomme grund ud til rundkørslen er bestemt ikke noget kønt syn, og det på trods af at det er noget at det første man ser når man kommer til Herning af motorvejen. Her kunne sagtens opføres et højhus eller to, der samtidig kunne fungere som en fin port til byen. I følge en lokalplan for området kan der bygges i op til 8 etager, men jeg mener dog sagtens der kunne bygges højere.

Andet område finder vi en smule mod vest - Slagteriet. Jeg finder det meget uheldigt at en så stor virksomhed, med alle de gener den medfører, ligger så centralt i byen. Den burde for længst være flyttet f.eks. ud i HI Parken, hvor tilkørselsforholdene må være optimale. Der er selvfølgelig ingen der har interesse i at byen mister de mange arbejdsplaser, men der burde kunne findes en eller anden løsning. Det ville være oplagt at "inddrage" den østlige del af Grønnegade samt Danmarksgade parkeringsplads til et eventuelt projekt, og man ville dermed få et ret stort område til byudvikling. Her kunne der passende opføres nogle højhuse, med de højeste ud mod Dronningens Boulevard. Området kunne desuden sagtens indeholde et nyt indkøbscenter, en arena, en bypark eller noget helt fjerde, og derved blive en integreret del af midtbyen, i modsætning til i dag hvor der virker meget øde og trist.

Det tredje område er ved Dalgas Allé, lige vest for Energi Midts kontorbygning. Det omkringliggende område er i forvejen ret tæt bebygget, og her kunne man med fordel bygge nogle højhuse, hovedsageligt så tæt op at Dronningens Boulevard som muligt, og med lidt lavere bebyggelse mod Dalgasparken.

Jeg har afmærket områderne på de 3 billeder herunder. På den øverste del af billderne ses området som det tog sig ud i sommeren 2006, og nedest med "højhus områderne" indtegnet med blåt. Klik for at se større billeder:

Område 1
Område 2
Område 3Del 3 - Hvilke højhuse?

Hovedsageligt mener jeg der bør satses på bolighøjhuse, men der skal dog også være plads til kontorer og hoteller, hvis det skulle blive aktuelt. Med bolighøjhuse mener jeg ikke aflange betonklodser, som dem vi kender fra mange forstæder, men høje slanke arkitektonisk flotte bygninger. Grundet deres store synlighed, er det desuden utrolig vigtigt at disse højhuse bliver holdt ved lige, og ikke får lov at forfalde, som vi desværre har set med facaderne på både Codanhus og Højskolen. Det skal simpelthen være et krav at det bliver holdt pænt. Man kunne også sagtens lave restauranter, eller måske en udsigtsplatform på toppen, så bygningerne på den måde blev åbne for alle.

God arkitektur er selvfølgelig en smagssag, men jeg har her samlet lidt eksempler på nyere udenlandske højhuse jeg finder spændende. Klik for at se større billeder:

Scheepmakerstoren i Rotterdam
Westin Hotel i Jakarta
WestendDuo i Frankfurt
Zlota 44 i Warszawa
Turning Torso i Malmø

Og her lidt nyere danske eksempler. De to sidste er ikke længere aktuelle. Klik for at se større billeder:

Forslag til Thorgrunden i Randers
Bella Center Hotel i København
Ketnerhus, forslag i Århus
Forslag i Frederikshavn
Forslag til Krøyers Plads i KøbenhavnDel 4 - Kommentarer

Det ovenstående er et udtryk for min personlige holdning, og da højhuse jo er et ømtåleligt emne, vil der sikkert være mange der er uenige i noget af det (eller det hele for den sags skyld). Alle er meget velkomne til at give deres mening til kende, lige meget om du mener at der slet ikke skal bygges højt i Herning, eller at der skal være mange flere højhuse. Du er desuden meget velkommen til at kommentere på mine foreslåede placeringer, selv komme med andre forslag, eller noget helt andet der kunne have interesse. Du skriver din kommentar nederst her på siden, og husk at udfylde alle felterne, ellers bliver din kommentar ikke gemt. Mikael Lyk Madsen.

Der er 43 kommentarer.
Kommentar
Mikael Lyk Madsen

30/08/09 19:50:09
Jeg lukker for kommentarer her og henviser i stedet til h√łjhus tr√•den i det nye forum.
Rasmus Bendtsen

01/07/09 17:09:09
Nej syntes ogs√• huse i den h√łjde burde placeres i bymidten, det giver mere harmoni mellem bygningerne, med de mindste placeret i udkanten, og h√łjden s√• bliver h√¶vet nu l√¶ngere man kommer p√• bymidten.
Mikael Lyk Madsen

29/06/09 17:41:20
Godt så:-)

H√łjhuset p√• Milj√łvej tror jeg dog ikke l√¶ngere p√•. Udover at det er pillet ud af lokalplanforslaget har der vist heller aldrig v√¶ret et konkret projekt. Det var vist bare kommunen der gerne ville have et h√łjhus der. For √łvrigt s√• jeg ogs√• meget hellere en bygning p√• den h√łjde meget mere centralt, s√• det er ikke noget jeg vil gr√¶de mig selv i s√łvn over.
Rasmus Bendtsen

29/06/09 17:19:57
Det var ogs√• slagteriet jeg mente med hensyn p√• milj√łkravene. Tror derfor grunden til byr√•det s√¶tter h√łjhusene p√• standby, er at der p√• den m√•de stadig er eftersp√łrgsel p√• byggeriet, og at man s√• kan indg√• et komprimi med slagteriet, i stedet for der blev givet gr√łnt lys, og at kravene til slagteriet s√• kom efterf√łlgere.

Lyder spændene med de andre projekter på dalgas.
Mikael Lyk Madsen

29/06/09 00:23:10
Rasmus:

Jeg tror du har misforst√•et det med milj√łkravene lidt. "Problemet" er ikke h√łjhusene i sig selv, det er hvilke krav der kan stilles til slagteriet hvis der skal bygges h√łjhuse p√• disse steder, som f.eks at slagteriet vil v√¶re n√łd til at forh√łje deres skorsten. Disse ekstra krav til slagteriet ville sikkert med stor sandsynlighed betyde en snarlig lukning, og det har kommunen naturligvis ingen interesse i - heller ikke selvom det ville give et fantastisk omr√•de til byudvikling. Lokalplanforsalget for byggeriet p√• Milj√łvej blev faktisk vedtaget af byr√•det men UDEN h√łjhusdelen - s√• det kan vi vist glemme alt om de n√¶ste mange √•r. Tror forslaget for Godsbanevej er sendt hj√łrnespark, der er i hvert fald ikke sket noget endnu.

Men ellers er jeg som tidligere skrevet helt enig i at h√łjhuse h√łrer til i midtbyen, og jo mere centralt jo h√łjere.

Og for s√• lige at vende tilbage til det med slagteriet: Da byr√•det behandlede Milj√łvej lokalplanforslaget var der et bilag til sagen. Det var en rapport om lugtgener forskellige steder omkring slagteriet, og i det var der et kort med nogle projekter under planl√¶gning. Den kan ses HER.

P√• kortet kan man se at der planl√¶gges yderligere 2 h√łjhuse p√• Dalgasgade mellem Queens Corner og Baneg√•rdscentret, begge p√• 12 etager og ca. 50 meter, og begge i stil med Queens Corner hvor h√łjhusdelen kun er en mindre del af bygningerne. Bestemt sp√¶ndende, h√•ber vi h√łrer noget i l√łbet af efter√•ret.

Og s√• lige tak for din ros Rasmus, altid rart at h√łre n√•r folk kan bruge siden til noget. :-)
Rasmus Bendtsen

24/06/09 12:22:52
Med hensyn p√• milj√łvej og godsbane vej syntes jeg iden er god nok. At milj√ł kravene er gjort til et problem, virker umildbart som en formalitet, da det helt sikkert er i kommunens interesse at opf√łre de 2 t√•rne. Det er nok bare for at udlukke muligheden for klager over slagteriet efter opf√łrelsen. S√• mon ikke det bliver til noget.
Rasmus Bendtsen

24/06/09 12:16:47
Jeg er enig med nicolai. Der skal v√¶re harmoni mellem bygningerne, ligsom ex dalgasgade. Syntes ogs√• der skal bygges i h√łjden i midtbyen, s√• l√¶nge arkitekturen er i top, og man sammen med de h√łje bygninger skaber gode byrum, som fx planen for byoasen, og dgi parken.
Keep it coming :)

Fed side Mikael f√łlger den daglig - godt arbejde.
Nicolai

29/05/09 11:30:40
Skal der bygges i h√łjder af 20 etager eller derover, skal det helt sikkert v√¶re i midtbyen, udover det kr√¶ver det fra mit synspunkt, at der er omkring-liggende bygninger p√• 10-15 etager, f√łr det giver en harmonisk sammenh√¶ng. Ved at bygge et h√łjhus p√• 20etager, ville dette kunne risikere at negligere og undertrykke andre bygninger i omr√•det. Skal der bygges i den h√łjde, skal man virkelig t√¶nke sig om, for ikke at risikere bygningen giver en negativ effekt i kraft af den st√•r alene og det er det eneste man ligger m√¶rke til. Min bygnings filosofi hvad ang√•r byhelhed og harmoni kr√¶ver, at man bygger efter pyramide modellen: de h√łjeste bygninger i bymidten og s√• et fald i etagemeter jo l√¶ngere man bev√¶ger sig fra centrum.

Håber i vil komme med jeres menig og ideer
Mads Gr√łnkj√¶r

25/05/09 17:14:03
Hej. jeg mener at Herning skulle g√łre sig mere i h√łjere huse som der allerede er startet p√•, det kunne v√¶re et kanont varetegn for byen. det vil give omtale til byen, s√• jeg faktis tror der er flere der har lyst til at flytte til, lad v√¶re at k√łre i det kedelige traditionelle med 10 etager som mange andre byer. for min skyld ville det v√¶re optimalt at komme over 20, og de skal da ligge i midtbyen som ogs√• er min holdning, for hvem vil ikke gerne se p√• h√łje flotte akitektoniske bygninger, og det er vel hvad man skal regne i en bymidte. selvf√łlgelig skal det g√łres med en akitekt konkurence, s√• der ikke kommer en hovsa l√łsning. Herning siges allerede at v√¶re den mest amerikanske by i Danmark, der skal selvf√łlgelig holdes fast i mange af treditionerne, men mener da at man skal pr√łves at s√¶lge mere p√• det og bare giv den gas med projekterne! forestil jer at man kunne sige at Herning havde en af de 5 h√łjeste bygninger i Danmark.
Mikael Lyk Madsen

09/05/09 11:02:51
Anders:

Med den seneste nyhed ser det ud til at der er planer for endnu et h√łjhus, denne gang dog (endnu) l√¶ngere ude. Selvom jeg godt kan se id√©en med et markant hus ved "indgangen" til Herning, s√• er det jo i hvert fald noget v√¶k fra midtbyen. Ville helt klart foretr√¶kke et hus p√• 60-67 meter blev placeret p√• f.eks. energigrunden hvor der jo ogs√• er store planer. Det vil slet ikke undre mig hvis de planer ender med at det h√łjeste hus kun bliver 10-12 etager, mens man √•benbart mener 60-67 meter (hvilket vel svarer til 15-17 etager) h√łrer hjemme i udkanten af byen - helt omvendt af hvordan det burde v√¶re i min verden. Her burde det v√¶re de h√łjeste bygninger der l√• mest centralt.

Hvis der er andre der har en mening om dette så giv den endelig til kende.
Anders

01/05/09 13:22:58
Det er som heller ikke fordi jeg har set mig helt sur på placeringen.
Min kritik g√•r mere p√• at siden vi skal v√¶re heldige at f√• 10 nye h√łje huse (over 10etager) de n√¶ste 25 √•r i Herning s√• har vi ikke r√•d til at kaste dem vidt omkring.

Ang designet synes jeg ogs√• det virker lidt fantasil√łst, det m√• kunne g√łres bedre.
Nicolai

30/04/09 20:08:30
Hej Mikael og jer andre

f√łrst og fremmest stor ros til en fremragende hjemmeside, som jeg bes√łger dagligt, for at se om der sker nyt

Jeg synes det nye projekt er meget interessant, jeg synes det er godt der kommer h√łje bygninger p√• venstre side (set hvis man kommer fra motorvejen) af dr. boulevard. det giver mere harmoni i by billedet.

jeg er enig i at bygningerne skal bygges tæt og ikke spredt, jeg delere også din (red. mikael) bekymring for facaden, som jeg synes, der skal beklædes med kakler, som queens corner osv.
Mikael Lyk Madsen

29/04/09 10:36:14
Hej Anders,

F√łrst og fremmest tak for din kommentar, godt at der stadig kan holdes liv i debatten.

Som udgangspunkt er jeg ganske enig med dig, h√łjhuse b√łr hovedsageligt placeres centralt i byen, og ogs√• helst t√¶t p√• hinanden. I den h√łjhusplan kommunen har vedtaget snakker om om "h√łje huse" p√• op til 10 etager langs Dronningens Boulevard, og "H√łjhuse" p√• over 10 etager langs Silkeborgvej. Jeg mener det er langt bedre at placere de fleste langs Boulevarden, ogs√• gerne h√łjere end de 10 etager.

Ang. den seneste nyhed s√• mener jeg dog at det er t√¶t nok p√• midtbyen til at kunne g√•. Huset kommer jo stort set til at ligge over for Scandic, og man kunne ogs√• godt forestille sig at der kunne bygges nogle h√łjhuse p√• slagterigrunden n√•r de engang flytter (hvilket vel sker p√• et eller andet tidspunkt).

Min eneste bekymring g√•r p√• arkitekturen, specielt den "metal" facade der n√¶vnes p√• vest og halvdelen af nordfacaden. Har aldrig set s√•dan en facade p√• et h√łjhus, og tvivler p√• det vil virke s√¶rlig godt. Man kan jo bare kigge over p√• den anden side af boulevarden og se "metal tilbygningen" oven p√• baneg√•rdscentret - den er bestemt ikke faldet heldigt ud. F√• skiftet den ud med enten sten af en slags eller glas som resten af bygningen, og kom s√• ellers i gang.
Anders

29/04/09 09:28:50
Hej mikael og jer andre.

Synes lige jeg ville give mit besyn med p√• din seneste nyhed. h√łjhus p√• godsbanevej ved postcenteret.

Jeg synes det er synd og skam at de ikke kan f√• gennemf√łrt h√łjt byggeri langs hele dronnings boulevard da det efter min mening klart er her det egner sig bedst.
Efter min mening skal h√łjhusene samles s√•ledes at de generelt genere naboer mindst.
Så de bidrager til en egentlig skyline for herning.
S√• de mennesker og kontorer der skal bo i bygningerne f√•r det de efterlyser n√•r man v√¶lger at bo h√łjt, menlig n√¶rhed til byen.
Og s√• ville h√łje huse langs dronnings v√¶re en flot indgang til byen n√•r man kommer med motervejen √łstfra.

Da vi m√• erkende at vi ikke har et uendelig antal etage kvm i herning at fylde ud synes jeg det ville v√¶re synd og skam at placere h√łjhusene spredt og uden sammenh√¶ng med resten af byen.

Men lad mig h√łre hvad I andre synes.
Mikael Lyk Madsen

05/11/08 15:36:39
Med den seneste nyhed ser det jo ud til at vi nu f√•r et h√łjt byggeri p√• et af omr√•derne jeg foreslog tidligere. Det bliver sp√¶ndende at f√łlge den videre proces og se projektet n√•r der kommer noget lidt mere konkret p√• bordet.
Mikael Lyk Madsen

27/08/08 20:55:48
Hej Troels,

Jeg tænkte faktisk lige på den den anden dag, men kom så helt fra det igen. Godt du selv fandt frem til det.

Jeg synes det er lidt tyndt materiale, men det er selvf√łlgelig ogs√• kun et id√©opl√¶g for en egentlig h√łjhuspolitik udformes. Med hensyn til de 5 scenarier s√• m√• det v√¶re et eller andet sted mellem det ene markante t√•rn og s√• flere bygninger placeret i eller t√¶t p√• midtbyen. F.eks mener jeg det er helt oplagt at bygge mere i h√łjden i omr√•det fra "Finanskvarteret" og hen langs Dalgasgade mod Codanhus og Energi Midt bygningen, som det faktisk ogs√• er n√¶vnt i id√©opl√¶gget. Jeg mener man i store tr√¶k b√łr holde sig fra at opf√łre h√łjhuse i udkanten af byen, dog kan et enkelt t√•rn hist og her v√¶re okay (f.eks. ved Messecentret eller nye store projekter). Vi har jo tydeligt set at det ikke var noget k√¶mpe hit med forstadsh√łjhusene fra 1950-70erne, og det tror jeg heller ikke det ville blive i dag.

Ang√•ende "Medinaen" s√• finder jeg det helt urealistisk. Id√©en er da sjov, og det kunne helt sikkert blive spektakul√¶rt, men det ville b√•de blive vandvittigt dyrt og komme til at ber√łre utrolig mange mennesker.
Troels Nielsen

27/08/08 20:02:40
Hej Mikael
Du glemte at skrive til mig om offentligg√łrelsen af Hernings h√łjhusopl√¶g. Det er ok.
Hvad mener du om oplæggets forskellige scenarier for Herning, og realismen for byen?
Jeg mener at Herning har de bedste muligheder med et enkelt fridtst√•ende markant t√•rn. Frem for at satse p√• at udfylde et st√łrre areal med h√łje bygninger, for at skabe en bevidst skyline.
Et landmark b√łr brande Herning og understrege byens styrke med messecentret. Forsl√• byen et messeturm.

Mikael Lyk Madsen

07/06/08 18:57:29
Et "Messeturm" ved Messecentret - Jamen det er jo genialt. :-)

Tror faktisk nok at et nyt messehotel er en del af deres "Vision 2025", men om det bliver et h√łjhus af en salgs er der vist ikke nogen planer om endnu. Tanken er i hvert fald ikke dum, og det er jo heller ikke kun i Frankfurt de har et h√łjhus ved deres messe. Det samme g√¶lder bl.a. G√∂teborg hvor de har Gothia Towers. Vi bliver sikkert klogere engang inden 2025.

Og Troels, ang√•ende den h√łjhusplan for Herning, s√• er den p√• vej nu. Der bliver sendt et debatopl√¶g til h√łring i August. H√•ber de g√•r en del i detaljer, i stedet for bare nogle generalle retningslinjer. Skal nok give lyd n√•r det er muligt at se det.
Troels Nielsen

07/06/08 18:38:40
Tak for svaret Michael.
De aktuelle h√łjhusplaner i Silkeborg er ikke kommet p√• baggrund af pladsmangel, for s√• havde dette v√¶ret et v√¶gtigt argument i debatten i Silkeborg.
Jeg kan ikke se at Silkeborg mangler mere plads i midtbyen til byggeri end nogen anden dansk provinsby på trods af den smukke natur-profil udenom Silkeborg.
Jeg mener at et h√łjhus (i Danmark)kun er et visuelt symbol-byggeri, - men som virker...! men som Silkeborg ikke har behov idet at byen er s√• dejlig som den er. Og det er jo ikke fedt at ligge p√• et t√¶ppe med en engangsgrill og nyde solen bare fordi der st√•r et h√łjhus 20 meter ved siden af,...tv√¶rtimod.
Herning derimod er lige modsat. Placeret "kedelig" og uden nogen positivitet for √łjet p√• afstand. Her er h√łjhuset som dynamisk urban symbolbyggeri en klar fordel i Hernings tilf√¶lde. Hvorfor bygger de ikke et "Messeturm" ved Herning messecetnter der byder messedeltager velkommen fra flere hundrede meters afstand?
Mikael Lyk Madsen

25/05/08 09:36:26
Hej Michael,

Og tak for at sparke lidt liv i debatten igen. Som s√•dan har du jo ret i at det er lettere for Herning at udvide uden om byen, men det bliver der nu ogs√• gjort i det f.eks. nordlige Silkeborg, hvor masser af nye parcelhuse skyder op. Og det ser ikke ud til at de er ved at l√łbe t√łr for jord til nye grunde forel√łbig.

Jeg vil ikke mene det er str√¶ngt n√łdvendigt for hverken Silkeborg eller Herning at bygge h√łjhuse, s√• t√¶tte er byerne trods alt ikke endnu.

Her i Herning er det n√¶rmere pga. at et √łnske om bevidst at lave en fort√¶tning at midtbyen, netop s√• byen ikke kun bliver ved med at udvide i bredden. Desuden tror jeg gerne en r√¶kke politikere ser, at byen f√•r en lidt mere klar ‚Äúbyprofil‚ÄĚ, alts√• at det ikke g√łr noget at man rent faktisk kan se hvor midtbyen er.

Og s√• vil jeg da lige n√¶vne at der rent faktisk er 2 h√łjhuse p√• vej her, mens vi har set en lang r√¶kke foreslag blive droppet i andre byer. Byggeriet af Queens Corner er godt i gang, og det samme er forberedelserne til VISTA Herning. Begge ‚Äúkun‚ÄĚ p√• 12 etager, men det kan man vist ogs√• godt kalde h√łjhuse her.

Mvh,
Mikael
Michael

25/05/08 07:11:37
Hej Troels
Interessant hjemmeside og sp√¶ndende debat. Jeg vil lige komme med et lidt praktisk indspark til debatten. Nu er jeg hverken herningenser eller for/mod h√łjhuse, men jeg vil h√łre, om der ikke er en vis logik i at byer som Silkeborg fremfor Henrning satser p√• h√łjhuse. Pointen er at Silkeborg jo er kraftigt besk√•ret fra at udvide i mange retninger p.g.a. store fredningsomr√•der op til by (EU habitater, s√łer, osv) og derudover kommer restriktioner p.g.a. kommende motorvej. Og s√• er det vel naturligt at udvidelsen sker i h√łjden? Jeg s√• i√łvrigt p√• et tidspunkt, at denne by havde en meget h√łj v√¶kstrate i indbyggertallet. Modsat Herning, hvor man vel fint kan brede sig udover heden?
Men held og lykke med h√łjhusplanerne derude.

Mvh Michael, √Örhus
Hans

16/04/08 22:40:43
Hello, everybody!

It was very interesting for me - since I am a big fan of Denmark - to visit this site. Sorry for English - I can read Danish, while typing in it is a problem. As far as this "Danish/Herning tall building" issue concerns is my point of view as it follows:

1. It's 21 century already, so that is OK with all that stuff.
2. It's a good chance to give new - and moderate, not "negatively" megalomaniac american! - positive impuls to the image of Denmark and it's nice design. (Danish technology counts as well).
3. Just imagine what a view one can get from the upper floors since the country is small and flat enough and nobody lives further than about 50 km from the sea coast. The vice versa situation with ground/maritime viewer and impressive landmark sightseeings on the horizont is fascinating as well.

K E E P I T G O I N G!

Best wishes!


Mikael Lyk Madsen

12/03/08 23:10:09
Hej Troels,

Og tak for linket. Lyder ikke til at der er voldsom stor opbakning til h√łjhusene dernede, meningerne er i hvert fald noget delte. Men s√•dan vil det jo nok v√¶re de fleste steder.

Jeg smutter for √łvrigt en tur til Rotterdam i weekenden, hovedsageligt for at se p√• alt deres nye arkitektur, heriblandt masser af sp√¶ndende/anderledes h√łjhuse. En europ√¶isk by hvor de er stolte af at bygge h√łjt, det kan man da ikke andet end holde af. :-)
Troels Nielsen

11/03/08 18:35:23
Hej Mikael
Kolding har nu godkendt sin h√łjhus-strategi, for deres midtby. Se Koldingkommune.

MVH Troels
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 23:45:50
@ Troels:

Jeg skal nok skrive en nyhed om det, når det engang er klar. Mener planchefen sagde i forsommeren, men er ikke helt sikker. Smider også lige en kommentar om det her, når det engang bliver aktuelt, så får du i hvert fald besked på den måde.

For √łvrigt, s√• er jeg rigtig glad for at der er kommet lidt liv herinde. M√•ske jeg skulle lave et forum af en slags, s√• lidt bredere emner end bare h√łjhuse ogs√• kunne diskuteres.

PS: Der er ogs√• lige nogle sm√•ting jeg skal have rettet til i programmeringen. Du beh√łver ikke at s√¶tte kryds i "f√łlg debatten", ved hvert indl√łg, da du s√• i givet fald vil modtage en e-mail for hvert kryds du har sat. Jeg har lige krydst dem af igen, s√• du nu kun skulle modtage 1 mail ved nyt indl√¶g. Desuden har jeg lige rette den til, s√• man ikke modtager en mail ved "spam fors√łg", det har man gjort indtil nu. Det er lige med at f√• tid til det hele. :-)
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 23:35:59
@ Troels,

Uden at skulle g√łre dette til en l√¶ngere debat om Silkeborgs udvikling, s√• vil jeg da godt lige tilf√łje en kommentar mere. Jeg kan sagtens se din pointe, men er bare ikke enig i dit syn p√• Silkeborg, eller i hvert fald dele af det. Stedet hvor 2 af h√łjhus projekterne ligger (og hvor sikkert kun et af dem bliver aktuelt), er efter min bedste overbevisning meget langt fra idyl. Jeg snakker om omr√•det ved kvickly, der bestemt tr√¶nger til et l√łft. De er godt p√• vej med papirfabrikken ved siden af, men selve Kvickly omr√•det er ikke specielt k√łnt. Desuden trot jeg faktisk at mange i Silkeborg savner noget af den dynamik, som der er i b√•de Herning og Vejle, det er i hvert fald min opfattelse, og m√•ske netop disse projektet kunne hj√¶lpe lidt p√• det... i et vist omfang i hvert fald.
Troels Vesterlund

06/03/08 23:30:43
Hej Mikael
Hvis det var muligt, kunne du s√• sende mig en besked n√•r Hernings h√łjhuspolitik offentligg√łres?
Det er jo ikke sikkert, at det automatisk lander i "landspressen".

Meget spændende
MVH. Troels

Troels Vesterlund

06/03/08 23:24:14
Hej Jan
Min pointe var bare for det f√łrste; at snart alle danske byer "med respekt for sig selv", patout t√¶nker "h√łjhuse" i forbindelse med at udvikle sig...?
Og Silkeborg som, om nogen, er den by i Danmark, hvor udefrakommende turister ville undre sig over markeringer med h√łjhuse. Jeg har tit t√¶nkt p√•, hvis nu K√łbenhavn pludselig l√• i USA..., om amerikanerne s√• ville kritisere byen for manglende h√łjhuse eller rose og str√łmme til byen pga. autensitet? Professor Richard Florida skrever noget interessant om netop dette; at byen skal bygge videre p√• dens styrke, som er dens identitet og s√¶rhed.
Ligeledes vil du Jan, sikkert ogs√• undre dig, hvis Skagen ville bygge i 40 meters h√łjde ved siden af de hvidkalkede teglstene. Jeg har det lidt med Skagen som jeg har det med Silkeborg. Byernes kvaliteter og "idyliske" image burde forbyde bystyret at bygge h√łjt, fordi disse to byer er af national klasse og interesse.
Det er ikke altid at h√łjhusprojekter lugter af dynamik, nogen gange lyder et forslag om h√łjhuse, som et mindrev√¶rd/manglende overblik over egne kvaliteter.
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 22:58:17
Hej igen Jan,

Jeg vil give dig helt ret, synes heller ikke at Silkeborgs flotte natur, beh√łver at udelukke h√łjhuse.

Ang. h√łjhuse i Herning, s√• kan det lige n√¶vnes, at planchef i Herning Kommune, Marius Reese, i g√•r p√• et debat/informations m√łde n√¶vnte, at de nu er i gang med at lave en h√łjhusplan. Gl√¶der mig til at se hvad de kommer frem til.
Jan jensen

06/03/08 21:51:06

Hej Mikael.

Jeg vil godt lige kommentere troels vesterlunds syn p√• silkeborg. Der er ingen tvivl om at silkeborgs bedste varem√¶rke er den unikke natur, men, hvorfor skal vi ikke ha lov til at ha en midtby der udstr√•ler skabertrang virkelyst? Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke kan ha begge dele, det m√• da n√¶sten v√¶re et luksusproblem. I√łvrigt er jeg dagligt p√• din hjemmside, syntes den er vildt god. Alle byer med respekt for sig selv burde ha en lignende..
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 20:22:31
Hejsa Troels,

Jeg mener da ellers Den Hvide Facet er 56 meter? :-)

Ang. de seneste planer i Herning (midtbyen), s√• synes jeg f√łrst og fremmest det var meget sp√¶ndende at se alle 40 indkomne forslag. Der er utrolig mange sp√¶ndende forslag, og langt de fleste af dem har virkelig noget at byde p√•. Stort set alle har peget p√• en fort√¶tning af midtbyen gennem flere boliger, og det er jeg helt enig i. Om det kan lade sig g√łre at "flytte" s√• mange mennesker ind i midtbyen, s√• det virkelig g√łr en forskel, er jeg noget mere i tvivl om, specielt fordi der er s√• mange andre boligprojekter forskellige steder i udkanten af byen. Det er trods alt (desv√¶rre) begr√¶nset hvor mange nye tilflyttere der kommer til hvert √•r. Man kan selvf√łlgelig h√•be at mange af disse, for √łvrigt sp√¶ndende, projekter, kan √łge antallet af tilflyttere.

Ang. selve de to vindere af arkitektkonkurrencen, er der helt klart ogs√• sp√¶ndende elementer i begge projekter. Dog er der nok lige lovlig meget gr√łnt i forslaget fra Metopos, efter min smag. I projektet fra Sch√∂nherr finder jeg specielt deres forsalg til en ny bel√¶gning interessant. Det samme g√¶lder forsalget om "medinaen", men det er nok noget der ligger meget langt ude i fremtiden, hvis det nogensinde skal blive til noget.

Et andet punkt, der er gjort meget ud af i stort set alle forslag, er baneg√•rdspladsen. Det er nok pt. midtbyens grimmeste sted, og her tr√¶nger der virkelig til at blive gjort noget. Jeg kunne godt √łnske der blev t√¶nkt meget stort her, og at baneg√•rdscentret simpelthen blev revet ned, og erstattet af noget nyt. Bygningen og pladsen er meget trist, specielt p√• dage hvor solen ikke lige skinner. Man kunne ogs√• godt √łnske sig at trafikken her blev f√łrt under jorden, som det f.eks. var gjort i et forslag fra C.F. M√łller.

M√• vist hellere stoppe her, inden det bliver alt for langt, men sp√łrg endelig igen hvis der er mere.
Troels Vesterlund

06/03/08 10:13:48
Hej Mikael
Brandingen i de danske byer er ved at tage til. (I den forbindelse kan jeg anbefale Jer, at låne bogen: "City Design" på jeres biblioteker.)
Selv om jeg er enig i, at h√łjhuse har dynamisk symbolv√¶rdi, er det alligevel p√•faldende, hvor meget v√¶gt der l√¶gges p√• h√łjhuse i forbindelse med bybranding i DK.
F.eks. i Silkeborg forst√•r jeg ikke, at valget er faldet p√• h√łjhuse, n√•r byens styrke ligger i natur og afkobling for stressede pendlere.
I Herning derimod er h√łjhuse mere relevante i det flade landskab, og Herning har jo et image af skabertrang og virkelyst.
I Vejle, hvor jeg kommer fra, bygger vi ikke h√łjere end 40 meter bla. pga. vores bakker. Vejles image er ogs√• natur, men samtidig m√łdet mellem kreative og erhverv, hvilket vi understreger med sp√¶ndende uset arkitektur. Se www.paws.dk/NytIVejle
Hvad mener du om Herning nyeste planer.
Mikael Lyk Madsen

02/03/08 21:25:31
Hej Jan,

Og mange tak for din kommentar. Jeg kender godt til de forskellige h√łjhusforslag i Silkeborg, og specielt de 2 forskellige omkring Kvickly/Papirfabrikken, finder jeg meget sp√¶ndende. Det vil helt sikkert kunne l√łfte omr√•det meget.

Det ser ud til at vi her i den n√¶rmeste fremtid, m√• "n√łjes" med to x 12 etager her. Byggeriet af Queens Corner er netop startet i denne uge, og omkring 1. april skulle det store DGI byggeri ogs√• begynde. Det vil ogs√• indeholde et h√łjhus p√• 12 etager. Jeg h√•ber der kommer nogle gode pladser/torve/gr√łnne milj√łer omkring det store DGI byggeri, men det er ikke meget information der er sluppet ud endnu.

I morgen bliver det for √łvrigt afsl√łret hvem der har vundet arkitektkonkurrencen, om Hernings bymidte. Planerne bliver udstillet i P-k√¶lderen under Dalgashus, fra i morgen og en uge frem.
Jan jensen

02/03/08 20:34:08
Hej mikael.

F√łrst og fremmest vil jeg rose din flotte hjemmeside, som er meget inspirerende. Jeg tror helt bestemt at h√łjhuse har en stor betydning for, hvordan en by udstr√•ler dynamik og visioner. Jeg bor selv i silkeborg, hvor der er tre h√łjhusprojekter p√• vej i midtbyen.De er p√• henholdsvis 14,19 og 20 etager. Jeg er ikke i tvivl om at de vil bidrage positivt til midtby milij√łet.Og lige pr√¶cis midtbymilj√ł, syntes jeg herning mangler en smule. Jeg har v√¶ret i herning mange gange, og det ville ikke g√łre noget, hvis der kom nogen flotte arkitektoniske h√łjhuse, hvor der rundt om skulle v√¶re sp√¶ndende bymilij√łer og gr√łnne omr√•der. Det vil helt sikkert v√¶re med til ar g√łre midtbyen mere sp√¶ndende. For at se h√łjhusprojekterne i Silkeborg, skal man g√• ind p√• arkitekthuset.dk og aarstiderne.dk
Peter Villadsen

01/10/07 17:10:40
Hej Mikael

P√• opfordring vil jeg skrive lidt om min og SF-Hernings holdning til h√łjhuse. Allerf√łrst vil jeg dog rose dig for en aldeles fremragende hjemmeside. Man bliver s√• glad, n√•r et menneske dyrker sin interesse og samtidig tager del i en n√łdvendig demokratisk debat. Temaet med h√łjhuse er s√¶rdeles relevant for en by, hvor en r√¶kke politikere har store eller n√¶rmere h√łje ambitioner i midtbyen. Som flere har skrevet mangler vi i allerh√łjeste grad en plan for, hvordan byen skal udvikle sig i h√łjden. Der findes rigeligt med grimme "hovsa-l√łsninger" s√• b√•de jeg og SF vil hilse en h√łjhuspolitik velkommen. Jeg har tidligere i byr√•dssalen og ogs√• til journalister udtalt, at SF som udgangspunkt ikke har noget imod h√łjhuse - de skal blot ligge de rigtige steder. Konkret har vi vedr. DGI-projektet en bekymring, der g√•r p√• trafikforhold og antallet af p-pladser. Endvidere skal der selvf√łlgelig tages h√łjde for indbliks- og skyggegener. Personligt mener jeg, at n√•r man har valgt at bos√¶tte sig i hjertet af Danmarks 11. st√łrste by, s√• m√• man ogs√• tolerere, at der bygges i h√łjden som en naturlig udvikling af byen. Modsat er det ogs√• vigtigt at holde fast i og skabe gr√łnne √•ndehuller, samt at der bliver luft om husene. Men hvor er s√• de rigtige steder. Det nye projekt ved M√łllen er et fremragende sted til et h√łjhus. Derudover er du selv kommet med nogle gode bud langs Dronningens Boulevard. Is√¶r omr√•det ved de gamle eksportstalde er oplagt. Her vil et h√łjhus som en port ind til Herning v√¶re helt p√• sin plads. Men ellers har jeg ikke nogle konkrete bud, men vil selvf√łlgelig gerne h√łre fra andre, der har en mening om emnet. Afslutningsvis vil jeg dog p√•pege det allervigtigste ved h√łjhusbyggeri. Der skal stilles h√łje krav til arkitekturen. Herning har brug for markante nye stilsikre h√łjhuse - ikke tilf√¶ldige kasser, der vil sk√¶mme mere end de gavner.
Mikael Lyk Madsen

24/09/07 21:16:48
S√• blev endnu et herningensisk h√łjhus projekt pr√¶senteret, og jeg m√• sige det ser sp√¶ndende ud. Som nogle af byr√łdderne var inde p√• i dagens avis, kan jeg ogs√• tilslutte mig at det m√•ske ville have v√¶ret endnu bedre hvis bygningen kom til at fremst√• endnu mere tydeligt. Jeg ville dog nok forh√łje h√łjhusdelen men et par etager eller fem, i stedet for at g√łre randbyggelsensen lidt lavere. Men det kommer jo nok ikke som en overraskelse, for nogen der har l√¶st mine sider her. :-)

Alt i alt synes jeg dog som skrevet, at det er et meget sp√¶ndende projekt, ogs√• taget i betragtning af at en del af bygningerne ved Herning Ny M√łlle, er i meget d√•rlig stand - s√•dan ser det i hvert fald ud. Projektet vil helt sikkert give hele omr√•det et gevaldigt l√łft.

Hvis der er nogen der ikke aner hvad jeg skriver om, kan man læse den seneste nyhed her på herningshuse.dk.
Sencia

21/09/07 17:10:44
h√łjhuse i danmark... s√•dan skal det v√¶re.. vi skal ogs√• have noget at vise frem.. ;-)
Mikael Lyk Madsen

25/05/07 20:45:27
Jeg var for et par uger siden en tur i Frankfurt, hvor der var Wolkenkratzer Festival (Skyskraber Festival). Ca. 800.000 g√¶ster bes√łgte i l√łbet af 2 dage byen, der fejrede sig selv og sine h√łjhuse. Frankfurt har helt sikkert en af de mest imponerende skylines i Europa, og der findes masser af t√•rne i rigtig h√łj arkitektonisk kvalitet. Lidt inspirations fotos fra turen kan ses her: Fotos fra Frankfurt.

Ang. debatten for/mod h√łjhuse i Herning, og resten af danmark for den sags skyld, tror jeg meget det drejer sig om at f√• bygget nogle flotte eksempler. Derved vil folk se, at ikke alle h√łjhuse beh√łver ligne de betonblokke mange kender fra storbyernes forst√¶der. I Frankfurt snakkede jeg med en bekendt fra Rotterdam, og han fortalte hvordan holdningen til h√łjhuse totalt har √¶ndret sig i den hollandske by de seneste √•r, i takt med at der er kommet flere og flere h√łjhuse. For bare f√• √•r tilbage var der masser og brok, som vi kender det s√• godt herhjemme, men i dag er holdningen n√¶rmere "KUN 120 meter h√łjt? Byg dog h√łjere".

I den sammenh√¶ng tror jeg det kommende h√łjhus p√• Dalgasgade vil hj√¶lpe, om ikke andet s√• i hvert fald en lille smule. Arkitekturn ser i hvert fald ud til at blive rigtig sp√¶ndende.
Troels Nielsen

25/04/07 11:55:11
Ang. debatten og manglende dynemik i Herningbymidte, så handler det lige så meget om, om der er noget at komme efter, frem for om man vil skabe en byprofil som ligner andre storbyers, hvori der er dynamik.
I Vejle har vi samlet attraktioner i bymidten, men vi skaber samtidig en skyline langs s√łnder-√•, for at lade h√łjhusene symbolisere at her er centrum, det er her det sker i byen.
Mikael Lyk Madsen

19/03/07 18:32:42
Hej Kurt,

Helt enig, arkitekturen er n√¶sten altafg√łrende for om det bliver en succes. Mht. h√łjhuset ved DGI Centret, s√• havde jeg helt sikkert ogs√• gerne set en arkitektkonkurrence. Nu skal jeg selvf√łlgelig ikke kunne sige hvad Kobra kan komme op med af √¶ndringer, men der er meget langt fra det de tegninger vi hidtil har set, og til noget spektakul√¶rt. I mine √łjne i hvert fald. Hvis forslaget g√•r igennem , stort set u√¶ndret, klinger denne vision fra kommuneplanen ret hult:

"Bymidten er aktivitetscentrum. Den er h√łj, t√¶t og intens med arkitektur, som b√•de er i verdensklasse, men samtidig har nyskabende lokal identitet".

Jeg mener, sikkert ikke overraskende, at der skal satses p√• flere h√łjhuse, men det skal g√łres rigtigt. Find det/de rette omr√•de(r) i den foresl√•ede h√łjhusplan, lav detaljerede masterplaner for de udvalgte omr√•der, og afhold derefter arkitektkonkurrencer for hver eneste af bygningerne.

PS. Jeg har lige tilf√łjet 5 mere eller mindre sp√¶ndende eksempler, p√• nye danske h√łjhusforsalg.
Kurt H. J√łrgensen

19/03/07 17:20:20
Hej Mikael
Jeg har tidligere rost din hjemmeside, der er et værdifuldt bidrag til Hernings historie. Nu vil jeg også gerne rose den for at tage et væsentligt emne op og dermed være en aktiv part i en aktuel debat i byen.
Mange af dine betragtninger omkring betydningen af en h√łjhusplan er det sv√¶rt at v√¶re uenig i - mange af dem indg√•r faktisk i min begrundelse for at rejse forslaget.
Derfor blot √©n supplerende kommentar: Det er vigtigt med arkitekturen, som du selv anf√łrer. Men det er ogs√• vigtigt, at mange bakker op om det synspunkt. Faktisk er der i det nuv√¶rende byr√•d kun to medlemmer, der har forlangt en arkitektkonkurrence omkring projektet ved DGI-byen. Vi m√• jo ikke h√•be, at det bliver symptomatisk for det fremtidige kvalitetsniveau, n√•r der skal dr√łftes fremtidige h√łjhuse.
Mikael Lyk Madsen

17/03/07 22:58:44
Hej Torben,

Selvom jeg er meget facineret af h√łjhuse, mener jeg nu ogs√• at det er meget vigtigt med "livet" i, i mellem og ved foden af bygningerne. P√• trods af at mange mener at der altid n√¶rmest er en konstant orkanagtig vind omkring h√łjhuse, s√• kan disse problemer l√łses, eller i hvert fald mindskes betydeligt. Det anh√¶nger selvf√łlgelig af designet, men det skal jeg ikke g√łre mig klog p√•, da jeg ikke ved meget om det.

Jeg har nu oplavet masser af eksempler p√• h√łjhuse der ogs√• var rare at v√¶re ved, og hvor man sagtens kunne sidde og slappe af p√• en b√¶nk uden at bl√¶se omkuld. Har gravet et eksempel frem, her er det en ny bygning i Rotterdam, The Red Apple. Det ser efter min mening meget hyggeligt ud: Link.

Jeg kan se p√• www.b-retning.dk at du h√¶lder mere til traditionel karr√©bebyggelse, end til h√łjhuse, men jeg mener nu godt de 2 ting kan kombineres. Her er det "Fyrt√•net" der er ved at blive bygget i K√łbenhavn. Ikke s√• tosset efter min mening: Link.

Det hele kr√¶ver selvf√łlgelig en lang planl√¶gning, og derfor kan jeg ogs√• kun hilse en h√łjhusplan, i et eller andet omgang, velkommen.
Torben Rings√ł Jensen

17/03/07 15:30:56
Hej Mikael
Fantastisk flotte billeder af fantastisk arkitektur. Flot side!. Jeg forst√•r din fascination af (rigtige) h√łjhuse, selvom jeg ikke deler den hele vejen. De er ogs√• flotte! Nogle gange synes jeg blot det n√¶sten kammer over. Hvilket sikkert ikke g√¶lder for dig, da din interesse ogs√• g√¶lder byggeri i al almindelighed.
Ligesom du, er jeg meget optaget af byer og det der f√łlger med disse, men min interesse g√•r nok mere i retning af livet imellem og inde i husene. Jeg er interesseret i bymilj√łer og ser gerne, at byer lever i pagt med sine foruds√¶tninger.
Men endnu en gang - flot hjemmeside! Jeg har bes√łgt den tidligere.

Kontakt os