Du er her: Forsiden > Bevaringsværdigt?
       

Del 1 - Hvad er bevaringsværdigt?

Efter et konkret lokalplanforslag, omhandlende nybyggeri på adresserne Bredgade 24A, 26 og 28, har der været en del debat omkring bevaringsværdige huse i Herning midtby. Hvad er det værd at bevare, og hvad kan blive jævnet med jorden, uden at nogen vil komme til at savne det igen? Debatten er især spændende, fordi vi i Herning ikke har en meget lang historie bag os, og derfor naturligvis ikke har en gammel middelalderby som f.eks. Ribe eller Viborg. På den ene side er vores bygninger ikke specielt gamle, og derfor måske ikke nær så spændende som hvad man finder i mange andre byer. På den anden side, ville det måske være meget godt at bevare så meget som muligt, når vi nu ikke har så meget. Debatten går ofte på, om det nye er bedre end det gamle, og om vi fortsat kan udvikle midtbyen, hvis vi ikke bygger nyt.
Bredgade 28
Højskolehjemmet
At der i Hernings historie er sket store fejltagelser, når det gælder nedrivning af bygninger, er de fleste nok enige om. Bygninger som “Højskolehjemmet” (nu Bredgade 30) og “Lille Rosenborg” (nu en del af Østergade 8), er savnet af den del borgere. Og så hjælper det nok ikke, at disse bygningers efterfølgere, ikke ligefrem er arkitektoniske perler. Udviklingen har som vi alle ved, ofte gået stærkt, og det kan ses mange steder i bybilledet, med meget få arkitektoniske højdepunkter.
Tilbage til den nuværende debat, der med få undtagelser, været noget general, og ikke rigtig taget fat på individuelle huse. Altså lige bortset fra sagen om det nye lokalplanforslag for Bredgade bygningerne, der i mine øjne, ser ud til at ende med en god løsning - bevaring af en, efter vores standarder, flot facade, og nedrivning af resten. Jeg vil nu gå lidt tættere på specifikke huse og områder, og give min vurdering af hvad man kunne gøre forskellige steder. Det er dog vigtigt at understrege, at alt hvad der skrives i disse linjer, helt står for min egen regning. Herningshuse.dk er et uafhængig website, og derfor tillader jeg mig at skrive ting, der muligvis ikke falder i god jord hos folk med tilknytning til de omtalte huse.
Laulund pĺ SilkeborgvejDel 2 - Bygninger revet ned de seneste år

I de snart 3 år Herningshuse.dk har eksisteret, er der blevet revet en række huse ned, i eller tæt på midtbyen. Vil her vise nogle af dem, samt give en kort vurdering af, hvorvidt der efter min mening var noget at bevare.

Anonymt byhus, som ikke vil blive savnet. Stor del af området er i forvejen blevet fortættet..
Lidt det samme som Dalgagade 25, dog med den forskel at huset i sig selv er spændende.
Et af flere huse, der måtte lade livet for nyt byggeri. Samlet set har det givet området et tiltrængt løft.
Dalgasgade 25
Dalgasgade 23
Vestergade 10A
Hel række af charmerende byhuse har måttet lade livet i Overgade. Smukke huse, men dog uden store arkitektoniske værdier.
Vil absolut ikke komme til at savne det gamle Bredgade 24, med den kedelige lukkede facade. Tiltrængt fornyelse.
Endnu et "hus" der ikke vil blive savnet. Stod i sine sidste mange år, som en kedelig glemt plet i midtbyen. Indhentet af fortiden.
Overgade 14
Bredgade 24
Fonnesbechgade 16Del 3 - Bevaringsværdigt? Ja!

Der er bygninger i Herning, som nok ikke engang ejeren af et nedrivningsfirma, kunne drømme om at røre. Det drejer sig om bygninger som bl.a. Tinghuset (som for øvrigt også er fredet), Hedebankbygningen, Hotel Eyde, Ankerhus og Hammerhus, samt en række af de mere "kendte" huse i og omkring gågaden. Vil ikke berøre disse bygninger her, da jeg tror de fleste er enige om, at de selvfølgelig skal bevares. Vil i stedet vise nogle mindre profilerede huse, som jeg mener man bør "frede", enten på grund af bygningernes arkitektoniske kvaliteter, eller på grund af områderne de ligger i.

På trods af husets lille skala, bringer det lidt afveksling, blandt midtbyens mange anonyme bygninger. Desuden fint restaureret.
Ikke at der skal så meget til, men klart den flotteste bygning i Jyllandsgade, der som en helhed virker meget rodet.
Spændende ejendom på kanten af finanskvarteret. Måske man endda kunne få den lidt kedelige gavl til at matche frontfacaden?
Frelsens Hær Herning
Jyllandsgade 10
Dalgasgade 18
Huset i sig selv er måske ikke ligefrem fredningsværdigt, men gårdmiljøet her tæt på torvet kan blive rigtig godt.
I sig selv heller ikke det mest spændende hus, men miljøet er godt, og med stort potentiale i baggården Og få så naboen op i samme bygningshøjde.
Flot ejendom, lidt gemt i skyggen af bybusterminalen. Desuden glimrende tilbygning og renovering.
Mindegade 2
Bethaniagade 5
Smedegade 21Del 4 - Bevaringsværdigt? Nej!

Hvad kan vi så tillade os at rive ned? Ja det er jo det store spørgsmål. Det er dog ikke svært at finde en række bygninger, jeg absolut gerne så erstattet af noget nyt, og også mange flere end de 9 herunder. Blandt mine udvalgte, vil der både være meget oplagte eksempler, samt nogle mere dristige, der måske ikke falder i alles smag.

Ejendommen passer ikke rigtigt ind længere. Hvad med en lille park i stedet?
Bliver det mere kedeligt og gråt? Jeg tvivler...
Trist og gråt fra 1950'erne. Planerne om en udflytning må gerne sættes i værk i en fart.
Skolegade 12
Nørregade 10
Politigården
Et blandt flere huse i området, der har set bedre tider. Hele området trænger til et løft, og 4-6 af husene kunne godt erstattes med noget nyt og større.
Meget af det der virkede i 1970'erne, gør slet ikke i dag. Banegården er ingen undtagelse. Her skal tænkes stort, rives ned og bygges nyt.
Virker sammen med naboen i nr. 21, noget fejlplacerede i forhold til det store Biografhus. Også selvom de selvfølgelig var der først.
Bethaniagade 16
Banegårdscentret
Søndergade 23
Hvis huset skal overleve, bør det føres op i samme højde som naboerne. Rytmen i gaden brydes af den lave højde. Det samme gælder for Bredgade 21.
Sammenhæng søges. Virker helt malplaceret ved siden af den flotte nabo til venstre. Man kunne også tage fat på nr. 6.
Måske ikke populært, men der er ikke meget historie tilbage i selve huset. Navngiv en eventuel ny ejendom Laulund, og jeg vil ikke savne noget.
Bredgade 17
Jyllandsgade 8
Laulund


Del 5 - Kommentarer

Det ovenstående er, som nævnt flere gange, et udtryk for min personlige holdning. Jeg håber herved, at kunne sparke lidt mere gang i debatten omkring hvad vi skal bevare, og hvad vi kan erstatte. Jeg vil meget gerne høre din mening, så hold dig ikke tilbage, hvad end du måtte mene om emnet. Du skriver din kommentar nederst her på siden, og husk at udfylde alle felterne, ellers bliver din kommentar ikke gemt. Mikael Lyk Madsen.

Der er 4 kommentarer.
Kommentar
Sune Mortensen

04/06/08 11:20:19
Hej Mikael

Rigtig god side. Er stort set inde og kigge på den hver dag. Arbejder ved et stort rådgivende ingeniør firma som Teknisk Designer elev så følger selvfølgelig med hvor det sker. Apropos banegården ville en evt renovring/nedrivning bestemt gavne. Herning forsøger at være så moderne som muligt med flotte nye arkitektoniske byggerier. Vil vil forsgøge at gøre byen værdig at se på for os borgere men bestemt også udefrakommende. Jeg mener derfor det er uhyr vigtigt at banegården får en overordentlig ansigtsløfning. Det er trods alt der alle busser og tog føre til. Hele hernings offentlige transport føre dertil. Bor selv ovenpå banegården i den seneste tilføjet etage.(4). Mener personligt det er meget malplaceret at opføre en (forholdsvis moderne etage med stålfacader oven på en helt igennem kedeligt bygning som banegården. Derfor ville en ny moderne banegårdsbygning bestemt være på sin rette plads. Havde lige behov for at ytre mig.:) Mvh Sune Mortensen
Mikael Lyk Madsen

29/05/08 18:11:11
Hej Anders,

God at se at der er nogen der læser med. :-) Jeg er sådan set enig i at Bethaniagade er ganske hyggelig, eller den kunne i hvert fald blive det med renoveringer o.lign. Den lave række huse mod Møllegade (på sydsiden) er ganske fine, og dem mener jeg heller ikke man bør røre. Synes dog specielt nr. 16 som jeg har valgt ud herover er rigtig slem, det hus vil jeg absolut ikke komme til at savne. Måske det kunne være en idé at lave gaden til en slags sivegade, med træer i siderne og ny belægning. Det ville pynte meget.

Med hensyn til det store projekt ved nymølle, så er det ikke taget med da jeg kun valgte bygninger inden for cityringen. Her ville jeg dog nok gå noget hårdere til værks, da jeg ikke mener der er grund til at bevare meget. Flere af bygningerne er i ret dårlig stand, og jeg mener ikke der arkitektonisk er noget der gør dem specielle. Det eneste argument skulle være historien, men jeg synes ikke det er nok i dette tilfælde. Jeg tilføjede for øvrigt alle bygningerne i karréen for en måneds tid siden. Du kan se dem alle på dette link.
Anders

29/05/08 09:04:00
Hej mikael. Spændende emne. Jeg er enig i mange af dine betragtniger. Med hensyn til bethaniagade har du ret i af nogle af husene kunne trænge til en renovering, men synes nu gaden er meget hyggeligt med deres 1 plans by huse og synes måske ikke det er her der er behov for at bygge i højden. så hellere søndergade og bredgade.
En af de områder du ikke har nævnt re området omkring ny mølle hvor der er planlagt et nyt lejlighedskomplekt. Synes projektet er rigtig spændende men hvis vi har noget af gamle dage tilbage i herning er det dog netop her. Synes en restaurering kunne være mere i sin ret.
Mikael Lyk Madsen

22/03/08 03:26:09
SĂĄ blev det til endnu en temaside. Jeg hĂĄber vi kan fĂĄ lidt gang i debatten herinde, sĂĄ jeg vil endnu engang opfordre alle til give deres mening med.

I skal heller ikke holde jer tilbage, med at skrive links til mine bygningssider her. Så skal jeg nok sørge for at rette lidt i det, så det bliver overskueligt.

Kontakt os